14
Mar
09

Xarxes Socials Online

Les xarxes socials existeixen des de fa molts temps però les online des de fa ben poc.
Les xarxes socials són estructures socials en qué els nodes corresponen a individus (actors) i les aristes, a la relació entre ells (que pot ser de naturalesa diversa). Existeixen xarxes especialtizades en oci, en temes de treball, altres que són construides a partir d’uns determinats contiguts, altres que estan centrades en fomentra la relació entre els persones, etc. Realment s’han fet molt famoses i són molt utilitzades arreu del món.
L’AIMC (Asociación para la investigación de los medios de comunicación), que és una associació de moltes empreses associades, vinculades al món de la comunicació, es dedica a fer estudis d’audiència, entre altres coses, i alguns dels estudis envers les xarxes socials que interessen saber per a poder veure la magnitud del tema que estem comentant són els següents:

– “La mitad de los españoles están enganchados a las redes sociales”.
– Un 25% dels internautes espanyols és usuari de més d’una xarxa social online.
– Un 25% es connecta a aquestes xarxes socials cada dia.
– Un 40% es connecta com a mínim un cop a la setmana a les xarxes socials.
Fins ara, la xarxa social més famosa a USA era MySpace, però al gener Facebook la va superar.

Però tot això qué ens aporta? xq són interessants les xarxes socials online? i sobretot, com fem sempre, xq són interessants les xarxes socials online per als mitjans de comunicació?
Durant molts anys es deia: “Un periodista val el que hi havia a la seva agenda”, però ara aixó està en qüestió. En comptes de treballar amb l’agenda telefònica, amb l’agenda del calendari i les targetes de visita (tot el capital d’un periodista), el periodista, gràcies a les xarxes socials està substuint tot això per aquestes últimes.
Tot això és degut a que les xarxes socials permeten superar els límits físics sense necessitat de temps ni movilitat ni esforç; el contacte amb altres persones es facilita moltíssim.
És a dir, les xarxes socials són interessants perquè:

– Creen comuncació, ens comuniquem mitjançant les xarxes socials.
– Creen cooperació a compartir, col·laborar.
– Creen comunitat, generen noves comunitats, com a conseqüencia de les dues anteriors.

Quant als mitjans de comunicació….

Els mitjans no poden obviar Internet, una part important del futur dels mitjans passa per Internet, per tant, han de reflexionar com són presents a Internet. Aleshores, veiem que el perfil del receptor està canviant a Internet i per això hem de tenir en compte com són:

– No són receptors passius.
– No són subjectes aïllats.
– Són subjectes actius (comenten, critiquen, escriuen sobre un tema, …) i estan en xarxa.

Segons Francis Pisani, l’escriptor del llibre “La relación es el mensaje”; els mitjans o empreses en general, han de donar no només importancia al contingut, també a la relació dels usuaris que reben aquests continguts, no els han de tractar com a passius ja que importa molt com es relacionen.
Per tant, qué poden fer els mitjans amb les xarxes socials?

Començarem amb una cita: “La informació és la matèria primera, alló amb el que treballes; la comunicació és el servei” i això que vol dir….. doncs que no hi ha prou en comunicar informacions de forma unilateral, cal fomentar la comunicació tant entre el mitjà i els destinataris com entre els destinataris entre si.

També, les xarxes socials són útils per als mitjans de comuncació perquè l’audiència dels mitjans tradicionals envelleix i aleshores en aquestes xarxes busquen un nou mercat, noves audiències. A més, amb les xarxes socials poden recuperar el seu rol social. Els mitjans sempre han estat en el centre de la societat i mantenir aquest rol en una societat que es mou es difícil ja que els mitjans no es mouen i així els mitjans es desplacen i queden en un racó.

Anuncios

1 Response to “Xarxes Socials Online”


  1. 1 asanroma
    marzo 15, 2009 en 2:03 pm

    hola mari piera! dema tenim que fer el traball.
    mua


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s


Hello!!

Subscripció

marzo 2009
L M X J V S D
« Feb   May »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archivos

Anuncios

A %d blogueros les gusta esto: